Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Nisan 2012 Salı

Uygulama Koçluğu

Öncelikle herkese merhaba. ID Coaching International’dan Profesyonel Koçluk eğitimi ve NLP eğitimi almaktayım. NLP eğitimim ve Profesyonel Koçluk eğitiminin ise teorik bölümü tamamlanmış durumda. Uluslararası düzeyde Profesyonel Koç olabilmek adına 100 kişiyle, her biri için 1 saat olmak üzere uygulama koçluğu yapmam ve her bir koçluk saatini ilgili kurula raporlamam gerekiyor. Koçlukta gizlilik esastır, bilgileriniz kimseyle paylaşılamaz, bu açıdan güven yaratır. Ayrıca bunun bir uygulama koçluğu süreci olmasından ötürü sizlerden ücret talep edilmeyecektir. Şimdi size biraz koçluktan bahsetmek istiyorum.

Nedir Koçluk?

Önce koçluğun ne olmadığını tanımlayalım. Koçluk; bir mentor gibi akıl vermek ya da fikir hocalığı yapmak, bir psikolog gibi terapi uygulamak, bir danışman gibi bilgi satmak; eğitim vermek ya da arkadaşça yapılan bir sohbet değildir. Koçluğa göre insan doğuştan yaratıcı, becerikli ve ihtiyaçlarına uygun olan cevaplara ulaşabilecek kapasitededir. Yani bir koç danışanına akıl vermez, çünkü danışanın buna zaten ihtiyacı olmadığını bilir. Bu anlamda koçluk; mentorluk, danışmanlık, psikologluk, eğitim verme ve sohbet gibi disiplinlerden farklılaşır. Çünkü koçluk danışana kendi çözümlerini bir reçete halinde vermek yerine çeşitli iletişim teknikleri ve güçlü soru sorma yöntemleriyle bu çözümleri buldurur.

Koçluk genel bir tanımla, kişinin şuan bulunduğu nokta ile gelecekte varmak istediği nokta arasındaki süreyi kısaltmak ve belirli bir hedef doğrultusunda onu her zaman o yolda tutma işidir.

Koçluk bir keşif yolculuğudur; bu yolculuk sürecinde Danışan (Coachee) yolcu, Koç (Coach) ise profesyonel yol arkadaşıdır ve danışana kendi potansiyellerini, mevcut kaynaklarını keşfettirir.

Koçluğun amacı, danışanda farkındalık yaratarak danışanın kendisinin belirlediği hedefe, koçun desteğiyle ulaşması ve sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir. Her kişi veya her işletme özgün bir yapıdadır. Bu bakımdan kurulan danışmanlık ilişkisinde çözüm yine kişinin veya işletmenin kendi içerisindedir.

Koçluk, bir insanın gelişmesine, yeni bir beceri, yetkinlik veya davranış öğrenmesine, kendisi için koyduğu hedeflere ulaşmasına veya bir problemini çözmesine destek olmaktır.

Koçluk, başarılı ve yüksek potansiyelli insanların ve kurumların sıra dışı yaşamlar yaşamak için kullandığı araçlardan biri haline hızla gelmekte. Bu kadar hızla yayılmasının nedeni, kısa zamanda etkin sonuçlar elde etmesidir.

Kim bir Koçla çalışır?

Yaşamında iyiye yönelik bir değişiklik yapmak, tam potansiyelini eyleme geçirmek isteyen ve bunun için çalışmaya, risk almaya hazır herkes. Girişimciler, iş sahipleri, profesyoneller, öğrenciler, yeni mezun kişiler ve değişim sürecindeki insanlar ile gelişime açık şirketler genellikle bir Koç ile çalışırlar. Kariyerleri veya yaşamda ulaştıkları seviyelerden bağımsız olanların ortak bir özelliği vardır ki o da yaşamlarından daha fazlasını isteyen başarılı, ilerlemeye açık ve zeki bireyler ve bu bireylerden oluşan kurumlardır.

Koçluğu sizlere bu şekilde özetlemeye çalıştım. Bu konuda benimle 1 saat çalışmak isteyen arkadaşlar kocoskay@hotmail.com adresinden ulaşabilirler. İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder